De DVD en CD

De DVD en CD.

Hoe lang gaat een CD of DVD mee?
Veel fabrikanten hebben het over een levensduur van 50 jaar. Maar is dat ook zo? Testen in laboratia tonen aan dat de meeste DVD’s het na 5 jaar voor gezien houden. Na 10 jaar is de uitval behoorlijk groot. En 50 jaar wordt in geen enkele test gehaald.
Wij krijgen dan ook regelmatig klanten die DVD’s hebben die het al niet meer doen na 4 a 5 jaar. Of wij die nog aan de praat kunnen krijgen en dan copieren. Soms lukt dat, soms ook niet!

Hoe komt dit?
Om dat te begrijpen moeten we even kijken naar hoe een DVD is opgebouwd:

Als u een DVD tegen de zijkant bekijkt ziet u dat er twee helften zijn. De bovenkant is ongeveer de helft van de dikte. Een beschadiging aan de bovenkant maakt daarom niets uit. Dit is alleen een plastic laag.

Wat er gebeurt
De onderkant van de DVD is dus belangrijk. Door een slechte dye en omstandigheden zoals zonlicht, slechte brander, verkeerde instellingen kunnen de gaatjes verdwijnen en dus onleesbaar worden. Ook kan de reflectielaag, door aantasting van bijvoorbeeld lucht gaan roesten of oxideren. Door dit proces wordt de dye aangetast en dan hebben we ook een onleesbare schijf.

Dit in tegenstelling tot een CD die dit niet heeft. Dat een gebrande CD kwetsbaar is aan de bovenkant komt omdat de reflectielaag aan de bovenkant zit. Als je een CD aan de bovenkant krast of beschadigt loop je de kans de reflectielaag los te maken. De laser kan dan niet meer reflecteren en de CD “doet het niet meer”.

Goed bewaren en voorzichtig mee omgaan is dus heel belangrijk voor de levensduur van een DVD en CD maar kan niet voorkomen dat deze het toch een keer niet meer doet.

En dan is er natuurlijk ook nog het “probleem” van de technologie. Er komen steeds andere en snellere manieren op de markt voor het vastleggen en afspelen van video en audio. Over een paar jaar kunt u met een DVD-speler wel een antiek apparaat in huis hebben. En als die kapot gaat kunt u uw verzameling DVD’s niet meer afspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.